Политолог посочи кметовете на Бургас и Стара Загора като бъдещи

...
 Политолог посочи кметовете на Бургас и Стара Загора като бъдещи
Коментари Харесай

Ще заменят ли Бойко Борисов с Димитър Николов?

 Политолог уточни кметовете на Бургас и Стара Загора като бъдещи водачи на ГЕРБ

Кметът на Бургас Димитър Николов какво повече би трябвало да направи, с цел да влезе като облик в главите на хората от ГЕРБ, че това е един нов възможен водач? Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ ръководителят на катедра „ Политология “ в Софийския университет проф. Светослав Малинов. 

„ Кметът на Стара Загора Живко Тодоров е също доказателство по какъв начин може да се ръководи и да се печелят избори, когато националното водачество е в рецесия. Тези две имена са може би ключа към по-добро ръководство в страната “, добави той.

„ Личната ангажираност на Бойко Борисов с Антон Хекимян и чувството, че водачът е наложил този претендент на софийската организация на ГЕРБ, трансферира този доста неприличен резултат за партията върху него. Тази политическа мощ губи позиции. Политическа партия и Демократична България ще излязат доста мощни от тези избори не тъй като победиха ГЕРБ, а тъй като направиха пробив в локалната власт “, съобщи някогашният евродепутат. 

„ В ГЕРБ се зароди вяра да ръководи с Движение за права и свободи и да изтласка ПП-ДБ от изпълнителната власт. След локалните избори обаче тази идея на партията е нездравословна към този момент и за самите им гласоподаватели. Приключи тази заблуда Движение за права и свободи ще бъде държана надалеч от властта, макар желанието на ГЕРБ. И без да се обичат ПП-ДБ и партията на Борисов са задължени да ръководят страната дружно “, разяснява той.

Ако ГЕРБ не престават с тази линия на борба (б.а. с „ Продължаваме промяната “- “Демократична България “ и на безшумно съдействие с Движение за права и свободи, ще изгубят, безапелационен е политологът. 

Ако изборите нямаха значение, нямаше да махнат машините, акцентира той.

Понеже направиха цялостна акция със служби, с политически водачи от Движение за права и свободи, от ГЕРБ може да се каже, че очевидно вотът е значим и би трябвало да се гласоподава на втория тур, съобщи професорът. 

Политологът Христо Панчугов пък предизвести, че тези резултати няма да имат никакво значение след още един цикъл такива избори, в които цялото общество е уверено, че този пиедестал на националната сигурност и демокрацията в България (б.а. вотът) е краден непрекъснато. Това е резултатът, който виждам и всичко друго бледнее пред него, добави той.

„ Няма по какъв начин да ни убедят в каквото и да е, като самите политици нямат доверие във вота. Цари общо съмнение към изборния развой в България. ЦИК продължава да е партиен орган, а би трябвало да пази политическия баланс, т.е. да подсигурява, че нито една политическа партия не може да открадне изборите на другите политически сили. Два месеца преди изборите обаче не знаеше какво да прави с машините, тъй като е политически орган. Никой не смее от най-малко 10 години да го направи експертен орган “, разяснява Панчугов.

„ В общинските изборни комисии и в секционните всичко е по квота. В тях има представители на партиите и тези хора не престават да изясняват на българските жители, че изборите ще бъдат откраднати. На този декор сме се заели да спорим коя технология няма да разреши да ни манипулират вота “, добави той.

Според него огромният % на недействителните бюлетини в някои общини като Бургас да вземем за пример се дължи на обстоятелството, че до през вчерашния ден едни хора са очаквали да гласоподават с машини и никой не си е направил труда да им изясни какво да вършат, когато им дадат хартиени бюлетини. 

„ Доверието се внася непрестанно, методично. Избирателната интензивност се притиска. Този път наблюдавахме едно фрапантно деяние, с което се пробваха да внесат съмнение в последния миг – нещо неприемливо, което направиха политиците. Те обаче получиха противоположен резултат “, сподели пък политологът и учител в СУ проф. Мария Пиргова.

„ Започва превръщане на гражданската интензивност към смисъла на изборите. Българинът узрява за това, че изборите са неговия късмет и колкото и операции да се вършат, те не са основни във връзка с резултата, който хората може да добият. Ще би трябвало отново да се стартира от измененията в Избирателния кодекс “, добави тя. 

„ Сегашните народни представители би трябвало да си отидат. Те упорстват за едни практики, които жителите отхвърлят и схващат, че са ориентирани против тях. Това не е просто съмнение, а е бойкот на изборния развой. Тези, които го направиха, бяха осъдени в огромна степен “, акцентира Пиргова. 

„ Политиците ще имат от ден на ден проблеми с интензивността на жителите и няма да могат да манипулират по този начин нещата, както преди “, предвижда тя. 

„ Няма огромна смяна и наказване в провинцията. ГЕРБ резервира съвсем всичките си кметове или най-малко отива на балотаж с огромна преднина “, сподели пък някогашният енергиен министър Мирослав Севлиевски.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР